neděle 2. listopadu 2008

Náhodou

Spoustu věcí dělám rád jen tak, náhodou. Tímhle způsobem se taky rád dozvídám něco nového. Ti, co znají víc, než já, si teď mohou třeba hlavu ukroutit, ale to nezměním já, ani oni. Každý jsme na jiném stupni a každý, kdovíproč, se ohlížíme po těch ostatních. Inteligenci, sociální cítění, vzhled, partnery, atraktivitu, možnosti, moc. Porovnáváme toho tolik. Hodně věcí nevím. Spoustu věcí ale taky znám. Přesto se snažím zůstat tam, kde jsem. Ono ani nejde o snažení - člověk tam prostě zůstane, s tím nic nenadělá - ale aspoň se nesnaží být jinde, a to je důležitý. Ztratil jsem spoustu času snažením být někde jinde. Už nechci. Do včerejška, kdy dávali životopisný film o Ray Charlesovi, jsem třeba nevěděl, že sahal ženám na zápěstí. Maskoval to podáváním ruky, nenápadně přidal druhou, kterou jemně přejel část předloktí. Byl přesvědčený o tom, že žena, která má hezké zápěstí, je krásná celá. Taky jsem nevěděl, že už umřel. Před čtyřmi roky. Stejně tak jsem nevěděl, že jedna z jeho nejslavnějších písní , která se stala státní hymnou státu Georgia, není původně jeho, i když slíznul smetanu. Už vůbec jsem netušil, že si píchal heroin a nechtěl s tím přestat. Žádná svatozář. Byl to dobrej film s perfektním hereckým výkonem hlavní postavy. To už vím. Nezajímám se o spoustu věcí, někdy mi to vadí, že nevím, ale zas mám výhodu, že můžu být častěji překvapený, můžu se často dozvědět něco nového. Třeba co je to "la petite mort", nebo že želé je látka, která se vyrábí přidáním kapaliny buď do želatiny, kdy se poté jedná o živočišný produkt, nebo do pektinu, což je látka přírodního charakteru. Taky se mi líbila hláška "láska patří k mládí tak, jako mládí k socialismu", vy nevíte odkud to mám?! Tak jste pozadu. Aspoň v tomhle. Vy nevíte! Styďte se, anebo snažte. Máte na výběr. Stejně jako já. Dnešní večer jsem strávil debatou o relativitě, dogmatu fyzikálních zákonů a vlivu osvědčených mouder a pranostik na rozhodování člověka o budoucnosti vesmíru a člověčího bytí. Bylo krásný pozorovat, jak chce mít každý svou pravdu. Jak jde někdo přes "mrtvoly" a nenechá si nic vysvětlit (mnou samozřejmě), nebo jak pár lidí mlčí, pozoruje, kýve a jde s populární myšlenkou, která je v té chvíli aktuální a dočasně obhajitelná. Chovali jsme se úplně stejně, jako se podle mě chovali ti, kteří (narozdíl od nás) něco vymysleli, přesněji zanechali hmatatelný důkaz (který můžeme kdykoli zpochybňovat, nebo z něj vycházet, protože taky chceme mít svůj kousek zásluhy na budoucnosti).
Jo, spoustu věcí dělám rád jen tak, náhodou.
Rád bodám prstem do mapy, jezdím vlakem "nazdařbůh", nebo si vezmu slovník a otevřu ho tam, kde to zrovna vyjde a čtu. Za tím účelem jsem před pár dny taky pověsil ten "golfový míček" tam dole v zápatí. Všimli jste si, jak rád používám uvozovky? Zvláštní.
Dobrou noc.

.
P.S.: Kontrolní otázka: "Která z vás se v úvodu článku podívala na své zápěstí?"


12 komentářů:

  1. Anonymní03.11.08 6:40

    Já. :-)
    Starci na chmelu, Kemr, tuším?

    OdpovědětVymazat
  2. Anonymní03.11.08 7:08

    Já se nepodívala!!

    OdpovědětVymazat
  3. Ruliso, díky za přiznání :-)
    a... je to z filmu "Jak svět přichází o básníky" z téhle přednášky :-)

    Noro, tomu říkám vůle! :-) Tak při nejbližší příležitosti co nejdřív zhasni a podle toho, kam ti sáhne, poznáš, jestli je prase, nebo romantik :-) Třeba ti to pomůže v základním rozlišení...akorát má moje rada mezery v tom, že když chce jeden zhasnout, musí být už základní rozlišení za váma ach jo, zase na nic ;-)

    OdpovědětVymazat
  4. Anonymní03.11.08 8:38

    a ktera z Vas se zeptala svyho chlapa: "Lasko, libi se Ti moje zapesti?" :-)))) prej jo

    OdpovědětVymazat
  5. Ja se taky nepodivala. Ale s tou mapou a slovnikem to delam taky. Vlakem ne ale metrem jsem driv jezdila taky jen tak, sem a tam. Rada bych jednou ridila auto az na konec sveta. A jeste mam uchylku na letiste. Jentak tam sedet a pozorovat cvrkot. Jeeee, kez by me nekdy pustili do transferu; bez letenky jen tak cucet. :(

    OdpovědětVymazat
  6. A joo, mně se to krásně spletlo! :-))

    Lilu, až bude koho, zeptám se. :-)
    A auto až na konec světa bych taky ráda řídila...

    OdpovědětVymazat
  7. Lilu, aby si to nevysvětlil tak, že od něj ještě nemáš žádný náramek :)

    Barb., jaká úchylka?! :) To letiště zní dobře, za týden budu mít možnost :-)

    Ruliso, fakt je, že toho Kemra si v tomhle filmu se stejnou větou dovedu celkem představit :)

    OdpovědětVymazat
  8. Barb: Ach, taky miluju letiště... kdybych mohla, tak z nich nevylezu,o)

    OdpovědětVymazat
  9. ale za to může wi-fi :-))

    OdpovědětVymazat
  10. Anonymní04.11.08 9:03

    nene, on to pochopil... on je... "pan bozsky"

    OdpovědětVymazat
  11. Anonymní05.11.08 0:11

    Jirka*: Já tak obdivuji tvojí paměť a tvůj smysl pro detail... prochybuju, že všechno, co řeknu si googluješ,o)

    OdpovědětVymazat
  12. Anonymní05.11.08 7:49

    Díky za poklonu ;-) ale články jsou natolik silné, že jinak ani nemůžu přeci. Nehledě na nedávné připomenutí (toho wi-fi) :-) Myslíš, že něco gůgluju? :-) Vlastně jo. Ano.

    OdpovědětVymazat