čtvrtek 6. listopadu 2008

Minidovolená - část... poslední

Pro velký úspěch musím ještě dokončit tu minidovolenou. Zmíněné záchody radši přeskočím, stejně tam byly jenom takový ty řeči o přeplněné žumpě a dobíhání na poslední chvíli, a to je nechutný. Tadyto taky. Tohle je trapný. To zbytečný. Tamto šílený. Vysvětlit, proč jsem psal o Radkovi tak podrobně - né. Škrt. Přeškrt... Sakra mně už nic z toho textu nezbývá! To je bordel. Vlastně ne, je uklizeno. Uf. Snad jen malý doporučení, tip na výlet, i když mírně zprofanovanej. Pořád se může najít někdo, kdo tam nebyl. Mám na mysli středověkou krčmu v Dětenicích. Do doby, kdy to byla vzácnost (což pořád relativně je), o ní lidé mluvili v superlativech a teď, kdy je tenhle styl "hospod" už častější, jsou najednou (skoro) všichni chytří a světoví a hlavně "všudeužjsmebyli". Ale co, lidi takoví jsou, mě nevyjímaje. Ať už píšu pravdu, nebo jen zavádějící subjektivní pohled, stojí za návštěvu zcela tutově, i proto jsme museli využít toho, že těch pár dnů nebydlíme daleko.
"Co si dáš k žrádlu sedláku! Nezdržuj, nevidíš kolik tady mám hladovejch krků?! A chlastat budete co? Z tebe to leze jak z chlupatýho! No mluv! Vyřízli ti jazyk, nebo to mám udělat já?!", tak kdo neskousne takovýhle řeči, tak tam radši nechoďte. Je to "v ceně", patří to tam jak zadní brada na hrnec a když budete mít štěstí jaky my, bude zmíněné věty říkat hezká selka s obrovským středověkým výstřihem. Bez toho oblečení, mluvení, hektickýho obsluhování a dalších nenápadných detailů by to bylo zkrátka neúplný. Snad jen ta přenosná elektronická kasírka vybočuje, ale při počtu lidí, co chtějí najednou žrát, se nedivím. Eba ve svém nedávném článku psala o smysluplném využití peněz a já můžu tímto vyseknout poklonu manželům Ondráčkovým, kteří něco podobného udělali při záchraně přilehlého zámku. Jak jsem už u Eby napsal.. mít peníze je jedna věc, ale rozumně a nesobecky je využít, je věc druhá - myslím, že jim se to povedlo i s nádhernou konírnou (má samostatný internetový odkaz). Když se začtete do historie jejich zámku, dozvíte se asi polovinu toho, co je to stálo (teď už peníze na mysli nemám). Druhou polovinu si můžete doplnit při vlastní návštěvě, třeba i skouknutím fotek z období, kdy tam byl pasťák. Zelinkavý dlaždičky a podávací okýnka do kuchyně, co na těch "hnusných historických freskách" pořádně nedrží, no to musela být noční můra pro tamního socialistického údržbáře. "Tady by bylo potřeba probourat dveře šéfe! Ať nechodíme zbytečně kolem, kdo to tady vymejšlel! Mám tam dát ty prosklený papundeklový řediteli?" No, kdyby se někde na zdi objevil Žižka na koni se samopalem v ruce, vůbec bych se nedivil. Pokud se vrátím ještě ke krčmě, nemůžu vynechat varování, abyste vybírali ze žrádelníku opravdu opatrně. Většina jídel má středověké, tedy obžerské rozměry a zkuste něco vrátit! - když nebude mít služka náladu, tak vás zastřelí na místě (případně vám to za mrzký peníz zabalí s sebou, což je míň bolestivá varianta). Pivo tam vaří (ano, vaří) tak dobrý a silný, až jsme byli rádi, že tam nejsme na kolech, takže taky opatrně. Nenechte se zmást přiloženými fotodůkazy, na své si přijdou (jak je ostatně vidět na předchozím obrázku) i "nenapravitelní kytkožrouti", i když určitá diskriminace tam je, to víte - středověk.Ať vám slouží.

---


5 komentářů:

  1. Tuliaknel:
    Pěkné, taky jsme nedávno byli v takové středověké restauraci a byl to pěkný zážitek.

    OdpovědětVymazat
  2. loor:
    Středověká krčma v Dětenicích je úžasná =) my jsme tam přijeli na kole, hned jsme dostali vynadano do zchudlych motorkaru a za cyklisticke obleceni, ktere ja onu dobu silne nedostacujici. Jen ta kouzelka skrinka pri placeni, jak pises. Ale vzhledem k velikosti a atmosfere hospody se odpouští =)

    OdpovědětVymazat
  3. Anonymní09.11.08 1:01

    Ahoj Tuliaknel, kde to bylo? Jestli to není tajný tedy :-)

    Loor, tak to jste určitě sjeli taky okolní kraj, že je na kolo jako dělanej? :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Tuliaknel:
    Bylo to ve Frýdku-Místku a je to restaurace a penzion Hrad Dona Quijota.

    OdpovědětVymazat
  5. To taky nevypadá špatně.

    OdpovědětVymazat