Znáte Pangase?
Nejvíc mi vadily kosti. Trpěl jsem u vánočních večeří, kdy se musela dodržovat kapří tradice.
Tak znáte Pangase?
Vadilo mi, že si člověk nemohl kvůli vyndavání kůstek z pusy vůbec vychutnat rybu.
Jmenuje se Pangas Dolnooký (například).
K tomu ještě pár odstrašujících historek se vzpříčenou kostí v krku.
Je sladkovodní, někdo mu říká žraločí sumeček.
Strach z toho, že se mi ty drobné zamíchají do bramborového salátu a nepoznám je.
Má jemné maso, které tolik "nevoní" rybinou (pro ty, kterým to vadí).
A falešná fóbie z rybího masa byla na světě.
Ale od té doby, co znám tuhle asijskou rybu, už neplatí věta z názvu článku. Určitě je hodně ryb, které by mi taky chutnaly, ale ještě se ke mně nedostaly. Navíc tahle má tak jednoduchý způsob přípravy a chuť, že může klidně odpadnout "složité" kořenění. Pangas má (tak, jak se většinou prodává - tedy filety) křehké, skoro až průhledné libové maso bez jakýchkoli kostí, při grilování nebo pečení voní téměř jako drůbeží a chutná výborně i bez přísad. Zkoušel jsem ho zatím na grilu, bez koření (ani sůl) a krom nevýhody, že se dost lepí na rošt, je jeho příprava opravdu bezproblémová i pro antikuchaře. Dneska jsem zkusil smažit na pánvi. Opět bez koření. Stačila hrudka másla, část filet jsem ochutil černým pepřem, mletým kmínem a trochou soli, ale to až na talíři. A bylo to dobrý.
Já tedy ryby ráda, i s kostmi, jen je to pak se mnou ještě těžší, protože už tak jím dost pomalu, natož když mám něco pitvat. :) Ale jestli na pangase narazím - jako že jsem ho doteď fakt neznala - poputuje do nákupního košíku a pak hned do trouby. Já totiž nejradši pečenou. Kydnout na to hořčici a posypat trochou tymiánu a to by bylo, aby to nebylo. ;)
OdpovědětVymazatVypadá to libózně! já tedy miluju ryby všech druhů a provedení, i toho kapra, o kterém všichni tvrdí, že je to hnus z bahna vzešlý :o) Tuhle rybu ale neznám. Napravím to. Inka
OdpovědětVymazatEbo, známý, který mě na tuhle rybu nasměroval, ji prý nejradši nakládá den předem do kremžské hořčice. Když o tom mluví, tak vždycky začíná slintat :)
OdpovědětVymazatInko, ahój! Kde je ti konec? Doufám, že se máš/te výborně. Tahle ryba je fakt dobrá, hodně manželek prý s její pomocí obrátilo manžele a děti na "správnou" víru ve stravování ;-)
vánočního kapra nesnáším! nesmí ke mně na talííííř... brrr... leda tak pstruhy... a nedávno naši koupili nějaký holandský mražený ryby a ty byly mňam na grilu... :)
OdpovědětVymazathele mam to uplne stejne. na rybach mi vadi kosti.
OdpovědětVymazatDlouho jsem hledala, az se mi podarilo najit filety z bile tresky bez kosti... ty dlabu nejradeji jentak na trose masla.
No a pak losos nebo tunak... ale teda Pangase jsem jeste neznala... zkusim:-) Diky za tip
Tuňáka pořád nemůžu nikde sehnat. Klasický zamražený kus masa. Všude jen konzervy v různých nálevech, i když nejsou špatný. Díval jsem se na internetu a prodává se, jenže nikde okolo, ale neptal jsem se, takže dostupný asi bude :)
OdpovědětVymazatTuhle rybu mi nedávno doporučila i kamarádka - chňapla v obchodě do náruče celý balík a nechtěla bez ní odejít.
OdpovědětVymazatMně vadí, že jsou tu ryby tak drahý. Jinak bych si je ráda dala častěji než dvakrát za rok... Filé z tresky není nic labužnického - nejradši bych si kupovala ryby chlazené, ne mražené, ale jeden malý chlazený kousíček čehokoli zajímavého mořského stojí fůru peněz. A k dostání je jen na málo místech, které by byly po ruce. Béé.
Aspoň že ti pstruzi jsou. Mňam.
Ahoj Liško, u nás prodávají pangase v kilových baleních za 107,- Kč (asi šest filet), ale dá se sehnat ve větším množství levněji. Přesto cena takových potravin vysoká je, to jo. A neměla by, když chtějí, abychom jedli ryby častěji, ale jestli to nebude tím, že máme k moři tak daleko :-) Tenhle "model" pangase je vietnamský - možná, že konečně začnou naši přátelé dovážet něco smysluplnějšího, než pajcnutá trika... už vidím ty tržnice ;-)
OdpovědětVymazatono co v dnesni dobe neni drahe,ze... ale s tema rybama je to fakt tragedie...
OdpovědětVymazatJa bydlet u more, tak nic jineho ani nejim :-))
Nejsme pořírači ryb,smrdí rybinou.Ale pangas to je něco. Bez kostí, líbezné maso. Já ho kořením zeleným kořením na ryby nebo asado. Zkuším tu kremžskou horčici.
OdpovědětVymazat