sobota 31. května 2008

Nemám rád ryby!

To jsem vždycky říkal. Už od malička. Když se mě někdo zeptal proč, nemohl jsem moc dobře odpovědět, protože jsem ani nevěděl.

Znáte Pangase?

Nejvíc mi vadily kosti. Trpěl jsem u vánočních večeří, kdy se musela dodržovat kapří tradice.

Tak znáte Pangase?

Vadilo mi, že si člověk nemohl kvůli vyndavání kůstek z pusy vůbec vychutnat rybu.

Jmenuje se Pangas Dolnooký (například).

K tomu ještě pár odstrašujících historek se vzpříčenou kostí v krku.

Je sladkovodní, někdo mu říká žraločí sumeček.

Strach z toho, že se mi ty drobné zamíchají do bramborového salátu a nepoznám je.

Má jemné maso, které tolik "nevoní" rybinou (pro ty, kterým to vadí).

A falešná fóbie z rybího masa byla na světě.

Ale od té doby, co znám tuhle asijskou rybu, už neplatí věta z názvu článku. Určitě je hodně ryb, které by mi taky chutnaly, ale ještě se ke mně nedostaly. Navíc tahle má tak jednoduchý způsob přípravy a chuť, že může klidně odpadnout "složité" kořenění. Pangas má (tak, jak se většinou prodává - tedy filety) křehké, skoro až průhledné libové maso bez jakýchkoli kostí, při grilování nebo pečení voní téměř jako drůbeží a chutná výborně i bez přísad. Zkoušel jsem ho zatím na grilu, bez koření (ani sůl) a krom nevýhody, že se dost lepí na rošt, je jeho příprava opravdu bezproblémová i pro antikuchaře. Dneska jsem zkusil smažit na pánvi. Opět bez koření. Stačila hrudka másla, část filet jsem ochutil černým pepřem, mletým kmínem a trochou soli, ale to až na talíři. A bylo to dobrý.












10 komentářů:

  1. Anonymní01.06.08 0:33

    Já tedy ryby ráda, i s kostmi, jen je to pak se mnou ještě těžší, protože už tak jím dost pomalu, natož když mám něco pitvat. :) Ale jestli na pangase narazím - jako že jsem ho doteď fakt neznala - poputuje do nákupního košíku a pak hned do trouby. Já totiž nejradši pečenou. Kydnout na to hořčici a posypat trochou tymiánu a to by bylo, aby to nebylo. ;)

    OdpovědětVymazat
  2. Anonymní01.06.08 0:49

    Vypadá to libózně! já tedy miluju ryby všech druhů a provedení, i toho kapra, o kterém všichni tvrdí, že je to hnus z bahna vzešlý :o) Tuhle rybu ale neznám. Napravím to. Inka

    OdpovědětVymazat
  3. Anonymní01.06.08 0:59

    Ebo, známý, který mě na tuhle rybu nasměroval, ji prý nejradši nakládá den předem do kremžské hořčice. Když o tom mluví, tak vždycky začíná slintat :)

    Inko, ahój! Kde je ti konec? Doufám, že se máš/te výborně. Tahle ryba je fakt dobrá, hodně manželek prý s její pomocí obrátilo manžele a děti na "správnou" víru ve stravování ;-)

    OdpovědětVymazat
  4. vánočního kapra nesnáším! nesmí ke mně na talííííř... brrr... leda tak pstruhy... a nedávno naši koupili nějaký holandský mražený ryby a ty byly mňam na grilu... :)

    OdpovědětVymazat
  5. hele mam to uplne stejne. na rybach mi vadi kosti.
    Dlouho jsem hledala, az se mi podarilo najit filety z bile tresky bez kosti... ty dlabu nejradeji jentak na trose masla.
    No a pak losos nebo tunak... ale teda Pangase jsem jeste neznala... zkusim:-) Diky za tip

    OdpovědětVymazat
  6. Tuňáka pořád nemůžu nikde sehnat. Klasický zamražený kus masa. Všude jen konzervy v různých nálevech, i když nejsou špatný. Díval jsem se na internetu a prodává se, jenže nikde okolo, ale neptal jsem se, takže dostupný asi bude :)

    OdpovědětVymazat
  7. Anonymní02.06.08 9:47

    Tuhle rybu mi nedávno doporučila i kamarádka - chňapla v obchodě do náruče celý balík a nechtěla bez ní odejít.

    Mně vadí, že jsou tu ryby tak drahý. Jinak bych si je ráda dala častěji než dvakrát za rok... Filé z tresky není nic labužnického - nejradši bych si kupovala ryby chlazené, ne mražené, ale jeden malý chlazený kousíček čehokoli zajímavého mořského stojí fůru peněz. A k dostání je jen na málo místech, které by byly po ruce. Béé.
    Aspoň že ti pstruzi jsou. Mňam.

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj Liško, u nás prodávají pangase v kilových baleních za 107,- Kč (asi šest filet), ale dá se sehnat ve větším množství levněji. Přesto cena takových potravin vysoká je, to jo. A neměla by, když chtějí, abychom jedli ryby častěji, ale jestli to nebude tím, že máme k moři tak daleko :-) Tenhle "model" pangase je vietnamský - možná, že konečně začnou naši přátelé dovážet něco smysluplnějšího, než pajcnutá trika... už vidím ty tržnice ;-)

    OdpovědětVymazat
  9. Anonymní03.06.08 9:35

    ono co v dnesni dobe neni drahe,ze... ale s tema rybama je to fakt tragedie...
    Ja bydlet u more, tak nic jineho ani nejim :-))

    OdpovědětVymazat
  10. Nejsme pořírači ryb,smrdí rybinou.Ale pangas to je něco. Bez kostí, líbezné maso. Já ho kořením zeleným kořením na ryby nebo asado. Zkuším tu kremžskou horčici.

    OdpovědětVymazat