pátek 29. května 2009

Papír, slaná voda a vrzající dřevo


Koupil jsem si nový toaletní papír.
Má tři vrstvy a neúměrně svému účelu hodně voní. Ano, už je to tak, jsem bohatý. Ještě nedávno jsem měl jen na jednovrstvé, a to byl problém, i když základní pravidlo nestrkat prsty do místa perforace pro oddělování jednotlivých listů, platí pro všechny vrstvy. Jmenuje se Grand Finale, což je další důvod k zamyšlení.
-
Už odmala nemůžu pochopit, proč všechny řeky světa nedokáží zředit vodu moří natolik, aby přestala být tak slaná.
-
Mám doma dřevěnou podlahu. Vrže, a to tak, že strašně. Už odmala. Některá prkna vydávala tyto zvuky při jízdě vláčkem a autíčky, poháněnými dětskou silou, vykoupenou ošoupanými koleny, jiná si musela počkat až do doby, kdy jsem se vztyčil a ztěžknul. Všechno má svůj čas. Co mě ale v minulosti s podlahou spojovalo vždy, je snaha vyhýbat se nepříjemně vrzajícím místům. Nic naplat, za tu dobu, co si tady hraju, jsem schopnost odhadnout terén dohnal do dokonalosti. A tak jsem se včera přistihl, jak se ve svém vlastním bytě pohybuju přískokama, s občasným přidržením některých kusů nábytku, které mi pomáhají vykrýt ta nejnáročnější místa. A všechno jen kvůli tomu, abych nemusel poslouchat nepříjemné zvuky a hlavně nerušil ostatní osazenstvo našeho domu. Poslední dobou si stále častěji říkám, že bych s tím mohl přestat a celému domu konečně ukázat, jak na tom moje podlaha skutečně je. Doby, kdy jsem se vracel z povolených vycházek pozdě, je pryč.
-
Napadlo mě, že jediný možný smysl převoněného Grand Finale objeví až lidé, které hodlám, v návalu několika zamlčovaných i právě zmíněných křivd z minulosti, brzy začít pouštět zadní bradou.

12 komentářů:

  1. takovou podlahu bych neprezila :-) z detstvi si takovou pamatuju a bylo to pro me kriz... kdykoliv jsem se v noci hnula z postele uz na me matka kricela: kam jdes?..... aaaaa

    OdpovědětVymazat
  2. je zvláštní že ta podlaha nevrže právě v místech, po kterých se chodí - tedy na trase. U Bývalého v bytě to tak bylo. Byla tam vyšlapaná vrzací cestička v parketách.

    OdpovědětVymazat
  3. Tak nám taky parkety v bytě vržou, ale jen některé a někdy, takže nás to až tak neruší. Ale jednou se mi stalo, že jsem spala, byla jsem sama doma, přítel už byl v práci a najednou mě probudilo vrzání parket. První moje myšlenka byla, že přítel do práce ještě nešel, ale už bylo docela pozdě, tak to mě udivilo a pak mě napadlo, jestli není v bytě zloděj a to jsem se úplně vyděsila. No a nebylo to ani jedno ani druhé..Vrzaly parkety nějakému sousedovi v jeho bytě a já to přes stěny bytu slyšela...:o))Na vysvětlenou bydlíme v paneláku, takže je někdy slyšet opravdu všechno:o))

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj Blondýno, Lenko, Aquo puro, teď mi ještě řekněte jedno - Co je horší? Bydlet s vrzající podlahou, nebo muset se vyhýbat vrzající podlaze ve vlastním bytě? :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Myslím, že obojí je děsné:o))

    OdpovědětVymazat
  6. tak jake jsou ty krivdy? zes musel i kdyz nechtel? tak to ti reknu hned, zes nemusel :o))) akorat jsi to nevedel. treba.

    OdpovědětVymazat
  7. Ratko, jsou dětinské a nestojí za řeč :-)
    Ale, ano, pořád se to točí kolem nemusení a musení. A taky okolo toho, že na tom nedokážu (nebo jsem nedokázal) nic měnit. Proto i tady, na blogu, se často vyhýbám tématům a detailům, které "vržou", což ostatně dokazuju taky tímhle komentářem :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Musení a nemusení... jak důležité! Onehdy mi přítel řekl, že si na mě nejvíc váží toho, že mu dávám svobodu v rozhodování. Velmi mě to překvapilo. Je to dvojsečná zbraň. Můj předchozí vztah právě tohle zničilo, někdo ten bič nad sebou potřebuje :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj Báro! :-)
    Aniž bych se tímto veřejně přiřadil ke skupině obyvatel, vyznávající odchylky značky SadoMaso musím říct, že můj prototyp je právě tím bičoidním příkladem :-))

    OdpovědětVymazat
  10. Jirko* nepřej si vidět ty parkety v budoucím baráku. Nejenže vržou, ale mají škvíry, jsou zvlněné, je na nich napadaná stará omítka. Dávat plovoucí podlahu do takového domu je prý hřích. Tak si holt nekoupim nějakej čas Grand Finale a renovace to jistí ;-)

    OdpovědětVymazat
  11. Ahoj! Souhlasím, je to hřích. Ale na vašem místě teda vůbec být nechci, co se parket týká tedy ;-)

    OdpovědětVymazat
  12. btw: Mě vrtá hlavou, jaktože moře nepřeteče, když do něj pořád něco přitejká ...

    OdpovědětVymazat