pondělí 26. ledna 2009

Můj první chleba

Jednou jsem bral v práci nějaké mimořádné prémie a nahlas přemýšlel, co s penězma. Na matčinu otázku "A proč si nekoupíš nějaký stolek nebo lampičku k sobě do pokoje?" jsem vyprsknul smíchy a řekl: "Tohle až budu dělat, tak poznám, že už jsem starej!Ha ha ha", a utratil všechno za cédéčka. Vážení přátelé... nejenže jsem si nedávno koupil pračku, židli, lustr, ale dokonce i pekárnu a ještě se s tím vytahuju. Situace je kritická. Na druhou stranu - po delší době jsem udělal něco, o čem jsem předtím tvrdil, že udělám. Pečení chleba mi vždycky imponovalo a nechápu, proč od toho dali lidi ruce pryč. Vzhledem k tomu, že jsem línější než kapustňák, co je tak línej, že se ani nerozmnožuje, aproto je ohroženej, jsem si na to, tedy na to pečení, koupil tohohle pomocníka:
Pak jsem nasypal, co tam patří a díval se, jak mi to kyne:
A jak se to peče:
A když se to dopeklo,
tak jsem to vytáhnul na světlo
a "TO" začalo být najednou mým prvním chlebem:
Jasně, není to ono, víc zásluhy vlastníma rukama by to chtělo
ale to je mi, po jeho ochutnání, úplně jedno.


---
P.S.: Líbil se mi ten první díl, a jako že seriály nemám rád, seriálu o vodácích dnes na ČT1, co vám?

24 komentářů:

  1. Anonymní27.01.09 8:40

    No teda Jirko, chválím Tě!!! Hned bych si teď po ránu dala krajíček...ale musím se taky pochválit, já budu mít zase k snídani vlastnoručně vykynutou a upletenou vánočku! Ta moje první štědrovečerní měla totiž takový úspěch, že jsem to musela včera zopakovat! Já jsem si původně pekárnu moc přála, ale můj praktický muž, když na něco nepřijde sám, tak mi můj nápad rozmluví s tím, že je to prostě nepotřebná blbost. Krátce před Vánocemi jsme se pak téměř pohádali, protože z něj vylezlo, že pekárnu tak pomluvil pouze proto, aby to pak pro mě bylo překvapení až ji dostanu pod stromeček. Ale on mi tento přístroj rozmluvil tak důkladně, že jsem došla k přesvědčení, že je to opravdu nepotřebná blbost. A ještě jsem na něj vyjela, že to jsme to teda po těch sedmi letech dopracovali, že si budeme dávat k Vánocům domácí spotřebiče jako nějací důchodci a že by ho určitě taky nepotěšilo, kdybych mu koupila vysavač. No prostě, že pekárnu nepovažuju za "pravý dárek", že ta se prostě kupuje jen tak. ...po pravdě, co bych teď za pekárnu dala!!! Jak já bych byla šťastná!!! Jak já bych pekla!!! ...místo pekárny jsem dostala sadu sportovního oblečení a třetí bundu na obdopí jaro-podzim. ...asi do sbírky :)

    Jinak na seriál jsme včera taky koukali a líbilo se nám to moc! Konečně něco úplně normálního u čeho jsem se po dlouhé době i zasmála. Žádná křeč, je to takové ze života a i když tam má být ta jedna holka "blbá" tak je prostě blbá jako v životě a ne přehnaně, aby jsme se u toho museli smát jako Petr Novotný! :) ...myslím, že jedním z hlavních důvodů je kvalitní literární předloha a scénář od Zdeňka Šmída. Knížku doporučuji!!!

    Jája

    OdpovědětVymazat
  2. Anonymní27.01.09 8:50

    Tak jsem se teď pro zajímavost podívala na diskuzi k seriálu a asi jsme teda Jirko těžce mimo mísu...nikomu se to nelíbilo! A já myslela, jak budou lidi nadšení, po všech těch nemocnicích, ordinacích,...
    Zase mě to utvrdilo v tom, že nebudu číct žádně diskuze!!!
    Mě se to prostě líbí "a šmitec" :)))))

    Jája

    OdpovědětVymazat
  3. Jájo, ahój! :-)
    Tak jsem udělal chybu a podíval se do těch diskuzí taky. Pravděpodobně do té samé, ale musím říct, že tam nejsou jenom záporný názory, je tam i jeden pro :). Ale navedli mě na tuhle povídku - je dobrá, stejně jako další na broukově blogu. Šmídovu knihu jsem nečetl a v tom je možná moje "výhoda", protože nemám srovnání. Můžu to říct stejně jako ty - mně se to prostě líbilo a basta :-) Jen doufám, že se seriál nerozjede do lacinýho kolotoče lidských vztahů, to by bylo moc tuctový, ale nevypadá to. A že jsem kvůli Vaculíkovi nahlížel na tenhle seriál už dopředu s pokrčeným obočím!

    Pekárnu si pořiďte. Při tvých dyzajnérských schopnostech ani neodvážím odhadnout, na kolik procent přes sto byste ji využili, ale pokud máte pochybnosti o možných variantách, tak se podívej/te na tuhle kuchařku (formát *.pdf), komu se sliny nesbíhají, musí k doktorovi :-) A nehádejte se mi! :-) a když, tak jenom chvilku, čistě kvůli usmiřování ;-)

    OdpovědětVymazat
  4. ja zatim nevim o co jde jelikoz jsem se na serial nedivala. ale aspon nekecam cemu nerozumim.

    Chleba jsem kdysi pekla. Rucne. dokonce jsem si nechavala kvasit pres noc chlebovy kvas. Nakonec jsem toho nechala.

    OdpovědětVymazat
  5. Radko, zkus ho, tedy seriál. Bohužel to vypadá, že reprízy, ani internetový záznam skouknout nejde, ale každý pondělí od osmi večer (seriál je asi 6-ti dílný) příležitost mu dát šanci je. Obrázek si taky může člověk udělat už jenom z jejich skutečného vodáckého deníku, který je k nalezení tady :-)
    V chlebu jsi tedy napřed (stejně jako v haluškách:), stroj je jenom stroj, ale zkus taky mrknout na kuchařku (viz předchozí komentář) k tomuhle modelu, myslím, že byste ji ocenili všichni, tedy tu pekárnu ;-)

    OdpovědětVymazat
  6. Anonymní28.01.09 8:41

    Televizi nemáme, ale pekárnu od vánoc jooo a jedem. Chleba bílej, žitnej, podmáslovej, s olivama, celozrnnej... a mazanec atd :)
    Výborná mašinka. Večer nasypeš mouku, sůl, droždí etc, nastavíš časovač a ráno máš čerstvej chleba.
    Zatím tam dáváme sušený droždí, ale časem zkusíme echt chlebovej kvásek... Je to fajn a skoro jsme přestali kupovat pečivo.

    btw tenhle týpek píše mimo jiné pěkně o pečení chleba:
    http://knihy.vltava.cz/produkt-knihy.esp?product-id=860145329&seo-hint:product-name=Mu%C5%BE,%20kter%C3%BD%20sn%C4%9Bdl%20v%C5%A1e&category-id=16727

    :)

    OdpovědětVymazat
  7. hihi- nasi taky poridili pekarnu (asi pred dvema mesici) a ted zvitezila lenost :-))))) a chelba zase kupujou ... tak at Ti to vydrzi preci jen dele:-)

    OdpovědětVymazat
  8. prave, davam za pravdu Blondyne :o( Rano bezim do prace, takze si pecivo nevychutnam. Vecer si davam nejkou veceri takze si pecivo zase nevychutnam. O vikendu lezim v posteli nebo nekam jedu a tak zase pecivo nevychutnam.

    Vlastne nevim, kdy bych ten chleba mela jist.

    OdpovědětVymazat
  9. ...bo, ano ano, počáteční nadšení sice bude překonaný, ale věřím, že ji využiju i potom

    Blondýno, Radko, to je ale problém lidí, ne přístroje :-) Vím, jak to myslíte, ale byla by škoda, kdyby člověk neměl čas na nic takového, jako je klidná, nebo aspoň dobrá snídaně. Radko, zkoušela jsi aspoň tu snídani nevynechat? Já s tím měl problém odjakživa, chtěl jsem spát déle, ale poslední dobou, cca 4 roky, jsem se taknějak naučil snídat a den vypadá úplně jinak. Nehledě na zdravotní dopady. Kde berete čas na psaní blogu? :-) třeba je to z té klidné snídaně, já bych to zkusil. Ale mně se to radí, když dělám doma...

    OdpovědětVymazat
  10. P.S.: a navíc... právě kvůli mé lenosti přibyl totiž další důvod, proč si ji pořídit, uvidíme :-)

    OdpovědětVymazat
  11. Anonymní29.01.09 8:03

    Tench chleba je to tiz vyborny. A tak bych rano misto dvou krajicu snedla treba pulku bochniku. A i kdyby ne? Co s tim zbytkem? Musi se snist cerstvy.

    Ja si rano davam k sidani jeden rohlik nebo jendu topinku. Nechodim hladova :o) Ale nacpat se rano nedokazu.

    OdpovědětVymazat
  12. Anonymní29.01.09 8:26

    Ty si dáváš ke snídani Jendu Topinku? Toho neznám :-))) Jo, chleba je nejlepší čerstvý, ale to i ten z pekárny, tedy z obchodu, ale určitě vydrží podobně dlouho. Ten klasický určitě. Bílý chleba francouzského stylu už tolik nevydrží, to jo, ale vždyť je vás doma víc, není? To ti nikdo nepomůže? :-)

    OdpovědětVymazat
  13. Jirko, byli jsme hodne pocetna rodina. Ted jsemzbyla jen ja a ten nejmensi. A ten ji taky jen Jendu Topinku (a to ne vzdycky) :o)) Vlastne jsem sama. Kdyz prijde cela rodina (treba o vikendu) tak si zase kazdy dela co chce. Decka rano spijou, my s manzelem pijeme kafe v posteli a nejmensi hraje pocitac a nejevi zajem o jidlo. Ono je to cele takove nejake neusporadane. TA nase rodina nema zadny system.

    OdpovědětVymazat
  14. ja tedy snidam pravidelne (bez snidane je ze me sesti hlava saň), rada a hodne :-) o vikendu s muzem snidame treba i hodinu - hezky pohoda a klidecek. vajicka, cerstve pecivo (pecu v troube), dzus (dela muj muz), kaficko, ovoce.... parada...

    OdpovědětVymazat
  15. Radko, chaos tříbí postřeh :-)

    Blondýno, posílám pochvalu oběma ;-)

    OdpovědětVymazat
  16. fíha, občas se mi nepovede ten chleba ani nemazat... sikovnej chlap!

    OdpovědětVymazat
  17. Ahój, Pánvičko! :-) Díky za pochvalu, ale obávám se, že ji budu muset poslat dál - té pekárně, co dělá skoro všechno za mě ;-) Včera mi upekla bramborový chleba (mň mň mň) a ještě předtím jsem ji přemluvil, že se pustí i do takový speciální sekaný, ale ta byla! Škoda že jí mám tak málo, dal bych všem ochutnat (povinně, hihi) ;-)

    OdpovědětVymazat
  18. Chleba jsem pekla už dávno, výborný, peču bezvadné kmínové slané vdolky..... jsem holt z mlynářské rodiny.Teď jsem dostala recept na chleba bez kvasnic - z žitného kvásku. Ještě jsem to nezkoušela, ale recept můžu poslat.
    Jirko, obdivuji tě - ten chleba vypadá úžasně. Já si po 25 letech užívám i suchého chleba - je to lahůdka.

    OdpovědětVymazat
  19. Hančí, o chlebu bez kvásku jsem nikdy neslyšel (ale dost možná proto, že nejsem od mlynářů:) - tím chci říct, že bych ten recept docela bral (adresu znáš) a proč? Protože jsem si dneska (konečně!) pořídil svou první vlastní )a nefalšovanou) troubu, která prý umí snad i usušit prádlo. Heh... asi jsem vopravdu starej :-)

    OdpovědětVymazat
  20. P.S.. tedy bez kvasnic.. jsem myslel...

    OdpovědětVymazat
  21. Jsi jako můj táta, ten v pečení našel novej smysl života...chudák, ale až na starý kolena.

    OdpovědětVymazat
  22. ahoj Markusi, jo, to sedí :-))

    OdpovědětVymazat
  23. I chleba je potřeba nejen židle a lustr, přání si má člověk plnit. Tak dobrou chuť. Škoda, že to nevoní až sem...

    OdpovědětVymazat
  24. ahój, Tofu007! Jak víš, že tady zrovna jeden chroupám?! :-) On nevoní až k vám? To je divný, mně se sem sbíhaj lidi z ulice a nestačím je odhánět (dneska jsem zkusil celozrnej) :-) Ale jo, na té židli něco bude, nejen chlebem živ je člověk (tak mě napadá, že jsem dlouho nebyl na pivu, žeby?)

    OdpovědětVymazat