neděle 11. května 2008

Mišpule

Nemučte mě, přiznám se sám: "Do včerejška jsem nevěděl, co je to mišpule!" A nejen to - dokonce jsem si myslel, že ani reálně neexistuje, že jde o nějakou slovní vrtuli, hraničící s dětskou nadávkou. Že se píše s měkkým "i", to šlo taky mimo mě. Ale mám teď jiný problém - nevím, co s ní. Sešlo se mi asi pět kilo a jíst se v syrovém stavu nedá (tedy dá, ale křiví to hubu :). Líbí se mi recept, nalezený na internetu: "Zahřátím cukru připravíme karamel, do něhož přidáme máslo. Kousky mišpulí zakápneme citronovou šťávou. Do jogurtu přimícháme med a zpola ušlehanou smetanu. Na dno pohárku vložíme několik kousků mišpule a přidáme karamel a jogurtový krém. Pohárek dozdobíme kousky mišpulí a případně i lístky čerstvé máty", ale tímhle stylem zpracovat takové množství je skoro nemožný. Taky radí zavařit. Prosím o radu. Máte nějakou?


/tahle moje je přímo japonská/



16 komentářů:

  1. domaci vino:
    V jednom litru vody rozpust kilo cukru. V této vodě spař pět kilo zralých mišpulí. Po vychladnutí se vzniklá směs lisuje, přidá se polovina balíčku živné soli, pět gramů kyseliny citronové (nebo osm gramů kyseliny vinné), vzklíčené kvasinky (bordeux nebo burgundské) a vše necháme kvasit.
    Kvalita mišpulí nebývá vždy taková, jaká by pro výrobu vína měla být, a víno má pak trpkou chuť. Zabránit se tomu dá snadno, musíte nechat mišpule uležet - změknou a zesládnou.

    Zmrzlina z mišpule

    Připravíme si dva hrnky mišpulové dužiny, čtyři hrnky vody, dva hrnky cukru, dvě lžíce citronové šťávy a jeden sáček želatiny bez příchutě.
    Mišpuli rozmačkáme. Cukr rozpustíme ve vodě a smícháme s dužinou. Poté přecedíme a smícháme s citronovou šťávou. Želatinu smícháme se dvěma lžícemi vody a dáme ji rozpustit do hrnku ve vodní lázni. Potom spojíme želatinu s předešlou směsí a necháme zmrazit

    Mišpulová zavařenina

    1 kg mišpulí, 1 velký citron, 3 hřebíčky, 600 ml jablečného moštu, 1 kg cukru, med, smetana

    Umyté a nakrájené ovoce s hřebíčkem a moštem vaříme, dokud plody nezměknou. Rozvařenou hmotu propasírujeme a doplníme množstvím cukru odpovídajícím třem čtvrtinám její váhy. Znovu svaříme a horké naléváme do lahví. Před podáváním rosol rozšleháme s medem do změknutí , nalijeme do pohárů a ozdobíme šlehanou smetanou.


    staci?:-))))
    Uzij si dnesni prosluneny den!

    OdpovědětVymazat
  2. Nebo: http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=24790

    OdpovědětVymazat
  3. díky za tipy, něco z toho vyberu - asi to vypadá na tu zavařeninu, protože se dá později používat dál...jen mi trochu nesedí to množství cukru, ony mišpule jsou sice nakyslé (nebo spíš navinulé), ale cpát do kila ovoce (i když upraveného) třičtvrtě kila cukru se mi moc nezdá :-) krůta bude muset počkat :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Anonymní14.05.08 9:35

    Jasně, udělej z nich marmeládu!
    A přeju, ať ji nemáš všude po bytě jako minule tu jahodovou...

    A - ono to má pecky? A jdou dobře ven, nebo jak je to?

    OdpovědětVymazat
  5. Liško jahody mám ještě v živé paměti :-) dokonce jsem si radši kooupil nový pantofle a starý jahodový zahodil, než abych je čistil (dobře no, byly už rozdrbaný:)... Místo klasický tvrdý pecky to má jádra - na fotce jsou dobře znát, tedy něco jako broskev, ale bez pouzdra - rovnou taková hořká mandle a jsou uložená v nějakém mazu, takovém slizkém pouzdru, takže jdou ven skoro sama. Při krájení před focením mi hned vypadla ven a musel jsem je aranžovat zpátky, takže žádná velká práce :-) Marmeláda bude! (nebo cosi podobného)

    OdpovědětVymazat
  6. Nedalo by se to použít jako kdoule coby pektinovej přídavek k jiným marmeládám?

    OdpovědětVymazat
  7. dalo, na netu doporučují při zavařování používat mišpule jako doplněk k něčemu jinému, jenže já nic nemám :) Zkusím to zavařit napůl sladký a část bez cukru, k pozdějšímu použití v kuchyni, uvidím.

    OdpovědětVymazat
  8. Pektin bez cukru? :o) Aspoň trochu ho tam dát je třeba, aby to líp pustilo. Tak prostě při zavařování něčeho jinýho budeš s cukrem v mišpulích počítat, ne? Neříkej, že to vážíš na deka. :-) Beztak to nakonec dosypáváš podle voka a chuti, ne? Přece ani to samý ovoce z toho samýho pozemku nemá dycky stejnej obsah cukrů a kyselin. :-)

    OdpovědětVymazat
  9. to jo... někde bych měl vyštrachat želírák ale ono to možná dopadne ještě trošku jinak, protože se mi povedlo polovinu rozdat :-) možná bude jen taková rychlomarmeláda nebo dřeň (léto bude horké). Ale jedno vím jistě - vyzkouším minimálně dva druhy zpracování, abych věděl do příště.

    OdpovědětVymazat
  10. Já Ti recept neporadím, ale přiznávám se, že jsem mišpule taky neznala :o)

    OdpovědětVymazat
  11. jé ahoj Mambo :), nevadí...přiznání je vždycky polehčující okolnost ;-)

    OdpovědětVymazat
  12. tyyyyyyyyjo posli mi nejakouuuuu :))))

    OdpovědětVymazat
  13. Tezz, z toho nic nebude :( zase jsem si zapomněl koupit ten nástavec do úesbéčka, kterým se posílají mišpule, omlouvám se :-(

    OdpovědětVymazat
  14. Tak já znám jenom to, co jsme povídali jedné naší kamarádce Míše... "Vyšpul, Mišpule!" :))

    OdpovědětVymazat
  15. Anonymní24.05.08 0:45

    Goggly, a jaká je? Ta moje je napohled v pohodě, ale v jádru celkem hořká :-)

    OdpovědětVymazat
  16. Tahle byla určitě sladká ze všech směrů, jen jsem ji neměl tu možnost poznat.. :)

    OdpovědětVymazat