úterý 3. listopadu 2009

Nýtek

Mám deprési.
Zrezivěl mi nerezový držák na ručníky v koupelně.
- -
Nechápu, proč se dneska vydělávají peníze hlavně šizením lidí. Koupil jsem si nůž. takový obyčejný. Do práce na pomeranče, a tak. Že je vyrobený v Číně mě nepřekvapuje ani nevadí, ale proč tam, proboha, do té umělohmotné rukojeti vytlačí imitaci nýtku?! Nůž, který má mimochodem jediné vysvětlení (krom státu původu) na papírku s nápisem "Nůž", samozřejmě drží jen vsazením do plastu, ale oni si neodpustí vytvářet v člověku pocit, že má kvalitní výrobek, vnýtovaný do rukojeti. A to nemluvím o případech, kdy tam ještě nakreslí strukturu dřeva.
Nebo linoleum v imitaci prkenné podlahy, ve kterém jsou vylisované hřebíky. Bože. To jsme opravdu tak blbí, nebo to jen chceme dokázat těm ostatním?!
- -
Mám vizi.
Utopie samozřejmě.
Lidstvo bude vyrábět jenom poctivé a neimitované záležitosti (originál musí zlevnit, když k němu nebudou kopie - nebo žeby podražily kopie?) a všichni budeme kupovat jen z obdivu k práci těch druhých (až vám to bude znít moc marxisticky, klidně přeskočte na konec), takže se budeme krásně kochat pohledem na kolíčky na prádlo, jak krásně kolíčkují, jak kosa krásně kosí, prezervativ prezervuje... vždyť to pomůže i depresím - nebude imitace, takže lidé nebudou šokovaní nefunkčností a pozlaceností věcí i lidí kolem sebe. Akorát se budeme muset, ze začátku, vyrovnat s tím šokem opravdovosti, funkčnosti všech kousků, co si pořídíme.
Například se ženami, co se přestanou malovat a bude jim konečně vidět do obličejů, s chlapy, kteří budou řešit svou ješitnost bez vytáček a rovnou přiznají, co jim v hlavě (š)rotuje. Možná podprsenky bych nechal, i když vím, protiřečím si, ale kdyžtak až v dalším kole prosím, to bychom my, chlapi, opravdu nemuseli zvládnout.
Zkrátka... děláme to blbě lidi a ještě si sami situaci zhoršujeme vzájemným oblbováním. Což jsem se ostatně rozhodl dokázat tímhle velice přínosným článkem.
.

16 komentářů:

  1. hezka vize, jen se bojim, ze se nestane :-( bohuzel

    OdpovědětVymazat
  2. možná bohudík ;-)

    OdpovědětVymazat
  3. to je taky pravda. pak by nikdy nemeli praci opravari vseho mozneho .-)

    OdpovědětVymazat
  4. No to sedí a i když se nejedná o imitaci, tak stejně poslední dobou výrobky přestávají být kvalitními a stačí se pokazit ještě v záruční lhůtě...To bude nejspíš tím, že se všechno vyrábí v Číně a jak na běžícím pásu, takže kvalita žádná...
    No ale některé "oblbování" snesu. Třeba s těma podprsenkama. Nemyslím, že by to byl až tak pěkný pohled, když ženská nenosí podprsenku a má prsa až na břicho...

    OdpovědětVymazat
  5. nejen Cinani, ale polaci oblbujou. proto si nekupuju polske vyrobky. Ale polaci sidi i tim, ze to made in poland ruzne schovavaji aby se na to neprislo. ze je to z polska :o))
    cokoliv posleho jsem si kdy koupila vzdycky to bylo osizene.

    OdpovědětVymazat
  6. clovek casem s tim pocita ze ho furt nekdo sidi a tak ani neveri ze ten original drahy vyrobek je fakt original. jelikoz po case zjisti ze ten drahy original byl taky osizen a tak fakt s tim musi pocitat ze cely svet se snazi ho oblafnout.
    takze jedine reseni vidim v tom, udelat si vse sam. to vim jak jsem to udelala :o)) i kdyz je to treba hrozne je to poctive

    OdpovědětVymazat
  7. nenamalované ženy bez podprsenek jako důkaz poctivosti? zajímavá myšlenka hodná zapamatování :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Tím jsi mi připomněl... jednou mi jeden řekl: cože, ty stahuješ hudbu, filmy? to si nevážíš práce těch, kteří to nahráli, zahráli, udělali, odedřeli?
    Jsou dva pohledy na věc. měl pravdu. druhá věc je, že na umění jedněch se snaží vydělat ještě tisíc dalších (vydavatel, prodejce, stát atd. atd.).
    Divný je, že okopírovanou knihu bych nekoupila.
    Svědčí to o něčem?
    Na podlaze mám lamino plovoucí podlahu a má dekor starého dubu. Neumím si představit, že by byla bez dekrou jen tak - prostě laminová :o)) A dřevěnou bych nechtěla bo je drahá.
    Tak já nevim no...

    OdpovědětVymazat
  9. Anonymní06.11.09 9:26

    S radostí jsem si vizi přečetla. Je to osvěžující představa. Začnu ji realizovat. Něco šminek i podprsenku si ponechám. marcanov

    OdpovědětVymazat
  10. Marcanov, díky za správný přístup! :-)

    Lenko, mně se pořád vybavuje ten dialog mezi otcem a dítětem ve frontě před pokladnou supermaketu, kdy mu táta vysvětluje, že ten dřevěnej nábytek je "fakt vyrobenej z těch stromů, co rostou v lese"... a na druhou stranu je mi líto, jak se předražuje "pravost", jak se líp prodává "BIO", zatímco by to měl být běžný standart. V mý práci... ty to vlastně znáš z vyprávění určitě taky :)... se s tím setkávám nezdravě často, lidi obdivují zvyšující se věrnost kopie namísto toho, aby si pořídili originál. Vytváříme si umělý svět a pak nám ten opravdový podrazí kolikrát nohy.

    OdpovědětVymazat
  11. Ratko, "udělat si všechno sám" jsme se sestrou zvolili jako způsob rekonstrukce našeho domu a trvá už pět let... vono "vocaď pocaď" :-) Ve správnou chvíli se obrátit na správného pomocníka není vůbec k zahození :) fakt je, že se to nedá poznat dopředu.
    A to šizení originálu, to je taky kapitola sama pro sebe...

    OdpovědětVymazat
  12. Jirko, opět jsem tady dlouho nebyla - pořád nikam nechodím - ale tvůj příspěvek je báječný - jako vždy. Pobavila jsem se a zároveň posmutněla, mluvíš mně ze srdce. - Západ si vůbec neuvědomuje, jak obrovskou chybu dělá, když přesunuje veškerou výrobu na východ. Nebude to tak dlouho trvat a celý Západ bude v područí Východu - okopírovat technologie a vše potřebné pro ně není vůbec těžké. Je to už pokročilý začátek zániku západní civilizace, ach jo. Moc zdravím.

    OdpovědětVymazat
  13. Souhlas! Az na ty podprsenky: ty maji preci jen i jinou nez "imitacni" funkci. Zeny jiste souhlasi...

    OdpovědětVymazat
  14. hehe Jirko, vidis! Tak nekritizuj a bud rad i za to malo :o))

    OdpovědětVymazat
  15. Ahoj Hančí, zase si na druhou stranu říkám, že to kopírování zajistí, že "vynálezci" a firmy neusnou na vavřínech :) Myslím, že to hlavně vychází z lidské nespokojenosti, ta je věčná.

    Ahoj Terezo! Zdravím do Chile :-) ...a jsem rád, že posíláš alespoň částečný souhlas - nezbývá mi, než souhlasit i s tvým náhledem, je to fakt, podprsenky mají i jinou funkci - v jisté fázi učí chlapy trpělivosti :-))

    Ratko :-) už jsem si za tu dobu zvykl.. "sám mám málo" :-))

    OdpovědětVymazat
  16. Nevím nevím, prezervativ mi vždy prezervoval..zato jsme dostali k vánocům jedny moc drahé prkénka do kuchyně, od jedné moc bohaté příbuzné. A v myčce se rozlékla na 40 kusů... Ale věci co hodně používám..boty, notas, oblečení si kupuji co nejdražší a tak trochu naivně doufám, že to bude kvalitní :/ Nerada totiž své oblíbené věci vyhazuji....

    OdpovědětVymazat