neděle 12. července 2009

Otázky a odpovědi

Je jich pět a patří do řetězce, který už obešel několik blogů. Poprosil jsem Ebu, aby mě do něj tentokrát taky zařadila a já jí děkuju nejen za to samotné, ale i za položení takových otázek, na které můžu odpovědět (přestože ví, jaké zodpovědět nemůžu nebo nechci) přímo tady, na blogu:

1) "Co považuješ za svůj největší úspěch (vzato jakkoli a odkudkoli)?"

První a hned nejtěžší... Po hodně dlouhém přemýšlení, co na ni odpovědět, můžu obecně říct, že největším dosavadním úspěchem je (zatím z větší míry dobře využitá) schopnost "vypořádat se" se vším, co mě kdy potkalo. Konkrétně šlo o nadvakrát zdolávanou maturitu, u které se mi po prvním, neúspěšném pokusu přestěhovalo sebevědomí do míst, odkud se těžko vyhrabává. Pak o absolvování vojny, kde jsem se (nejen) o sobě dozvěděl spoustu důležitých věcí. Poté následovalo těžký zdolávání faktu, že nemůžu být s tou, kterou jsem chtěl. A v neposlední, určitě nejdůležitější řadě šlo o to, že... že jsem si dokázal oživit tátu, i když jenom na dvě hodiny. Že jsem mohl být přitom (původně jsem měl být na druhém konci republiky) a dostal jsem tu šanci. V opačném případě bych se s tím nikdy nesrovnal.
...jo a ještě výhra v kuličkách v parku před školou! - nešlo o obyčejnou, ale o týdny připravovanou bitvu, spojenou s našetřením neskutečného počtu skleněnek a duhovek. Pamatuju si to proto, že mi Honza, kterého jsem v úzkém finále porazil, zlomil nos a mně tekla červená takovým způsobem, že mě musely dvě holky dovést domů a soupeř dostal poznámku, že nemohl druhý den sedět. Ten jeho zlostí zkřivený obličej mi dělá dobře ještě dneska, kdy je z něj celkem úspěšný právník a pohybuje se mezi "horníma deseti." (zmiňovaný souboj se odehrál ještě před tou maturitou prosím).

2) "Je nějaké místo, na které se vždycky rád vracíš, nebo by ses rád vracel?"

Ne, není. A je mi docela líto, že takhle musím odpovědět. Na druhou stranu to ale dává určitou volnost. Původně jsem chtěl jmenovat jedno místo na Kokořínsku, které jsem na blog několikrát dal (a Eba ví, které to je:), ale to není to pravé, jde "jen" o hezké místo v přírodě. Dobré na relax, ale bez vzpomínek.

3) "Kočky nebo psi?"

Psi. Protože jsem chlap. Chlapi mají radši psy, ženský zase kočky. Podle mě. Psí věrnost je sice zajímavá pro obě pohlaví, ale myslím si, že ženy u koček víc obdivují jejich nezávislost, zatímco psi jsou v jejich očích až příliš svázaní s těmi, kdo je krmí a obskakuje. Nedávno mi to potvrdila Ratka, která o nich mluvila v tomhle smyslu.

4) "Co tvůj vztah k ekologii?"

Teoreticky dobrý, prakticky mizerný. U ekologie, ve smyslu ochrany přírody, je podle mě ukrytá existence lidstva v budoucnu. Jestli se k ní nepostavíme tak, jak bychom měli, skončíme na Zemi dřív, než bychom mohli. Otázka je, jak se k ní stavět a co to vlastně znamená. Dnešní výklady o receptu na ekologické chování jsou až příliš často ovlivněné vyděláváním dalších peněz a snahami o prosazení "své pravdy". A už vůbec nemám rád módní vlny, opřené o nesmysly. S těmi problémy se setkávám kvůli své práci často a musím říct, že čím víc radím lidem, jak využívat nabídky přírody, hlavně akumulací všeho, co nám může poskytnout, tím víc vidím, jak málo pro ni dělám osobně. Ani netřídím odpad, což by už mělo být běžné. Musel bych nosit nebo vozit pytle s odpadem přibližně kilometr od mého domu, a to zatím nejsem ochotný pravidelně podstupovat. To je fakt.
ekologická stopa je ostudných 5,7 globálních hektarů a chci to změnit, ale současně vím, že je to úzce spojené s prostředím, kde bydlím.

5) "Které vlastnosti u druhých nestrpíš?"

Lakomství. Lakomství, spojené s touhou vlastnit víc, než druzí. Dát míň, než si vzít, a to nejen po materiální stránce. S tím souvisí i nepochopitelný fakt, že si často lidé, kteří se tak sobecky nechovají, připadají jako pitomci.


20 komentářů:

  1. Stává de mi kolikrát, že vidím podobnou řetězovku a samozřejmě, že si na kladené otázky též sama pro sebe odpovídám. A najednou zjistím, že na ledacos se odpovědi docela těžko hledají. Z těch teobu zodpovězených, mi největší fušku dala ta první :-).

    OdpovědětVymazat
  2. no... 3) je zajimava. ja mam teda radeji psi, prave za jejich vernost....

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Báro, tak to máme podobně tedy :-) ale přesto, z mého úhlu pohledu, ty máš přece úspěch jasně hmatatelný, v podobě Destruktora přeci! :-)) Řetězovky moc nemusím, ale tahle mě přiměla k podobnému přemýšlení, co bych odpověděl... kdybys chtěla, rád ti nějaké konkrétní otázky pokladu, mám? ;-)

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj Lilu, ale uznej, že kočky jsou na tom někdy líp :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Jirko s hvězdičkou, zkus to, třeba se zamyslím a vymyslím nečekané. Tak jako dnes v noci s tím domovem, vůbec mi to nedalo spát, přehrála jsem si v pár hodinách tolik detailů ze svého života..

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj, Jiriku*, no... abych pravdu rekla, vadi mi jejich nafoukanost a ze jsou vecne v tahu :-) asi jsem rodinna... no psi miluju, ale kocky.. br :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Báro, tak já to zkusím :-) sice jsi mi svým posledním článkem trochu sebrala vítr z plachet, protože na dvě věci, které tam zmiňuješ, bych zařadil do otázek, ale nějak se s tím už poperu :-) První si s dovolením (vlastně bez) přepíšu od Eby.
    Takže:
    1) "Co považuješ za svůj největší úspěch?"
    2) "Co tě přimělo ke znovuobnovení už smazaného blogu?"
    3) "Jak se vypořádáváš se situací, kdy nemůžeš, ale chceš? (pokud jsi ji už někdy zažila)"
    4) "Prominout, nebo se pomstít? (myšleno v opakujících se případech)
    5) "Co chceš?"

    OdpovědětVymazat
  8. Lilu, Načeva zpívá pěknou písničku "Jako kočka", ať hledám, jak hledám, nenacházím... když najdeš, poslechni si, to je přesně ono :-) ale v každém případě ano, existujete i vy, které máte rády psy, i když těm kočkám možná malinko závidíme všichni :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Jirko*, to je hustý! To bude úplný myšlenkový striptýz! No, řekla jsem si o to... :-)))))

    OdpovědětVymazat
  10. no taky jsem nenasla .-(

    OdpovědětVymazat
  11. No Báro, máš smůlu :-) řadím tě k lidem, které snadné úkoly nudí ;-)

    Lilu, příště :-) anebo celé album "Možnosti tu jsou" (1994) - stojí za poslech

    OdpovědětVymazat
  12. Tak tak, stojí za poslech. Jen s dovolením (vlastně bez) poopravím ten název na "Možnosti tu sou..." A kdybych do toho mohla kecat, byly by to 'možnostě', se ví! :-)

    Jirko*, dík za odpovědi. Přiznávám, měla jsem v záloze i otázky víc na tělo, ale jsem kámoška, ne? ;-) A taky přiznávám, že i mně by první otázka dala zabrat nejvíc - a že i u mě by odpověď na ni byla nejspíš směskou malých úspěchů, které se slévají v jednu velkou duhovou kuličku...

    A abych nezapomněla... teď mi to můžeš oplatit! :-)

    OdpovědětVymazat
  13. Jirko*, už se na tom pracuje, ale protože jsem teď u netu méně, čtvrtletní DPH mě zaměstnává co může, tak to vidím tak na příští týden.

    OdpovědětVymazat
  14. Ahoj Ebo, díky za opravu a omlouvám se za ni, teda za sebe. Jo, možnostě tu sou dycky :-))
    (Ne)budeš mi věřit, ale poznal jsem to, tedy že se malinko držíš v otázkách zpátky, ale nebylo by dobrý okecávat něco jinak, než skutečně je, takže ještě jednou děkuju za správný odhad a jeho použití v praxi ;-)
    Nevěděl jsem, že jde posílat "řetězovku" taky zpátky a v prvním přečtení se mi chtělo říct, že "oplatky se nepečou", ale že jsi to ty... a že ses tak přiznala, že by ti první otázka dala taky zabrat... :-) Musím se ale zamyslet... krom té první, samozřejmě ;-)

    Báro, klííd. DPH má přednost, já takové sankce za opoždění nevedu :-)

    OdpovědětVymazat
  15. Tak... Ebo:

    1) Co považuješ za svůj největší úspěch? :-)
    2) Jaká je tvá ekologická stopa?
    3) Jaká dobrá vlastnost druhých, je natolik dobrá, že jim promineš dvě špatné? (Pokud vůbec existuje.)
    4) Myslíš, že je lidský život krátký, nebo dlouhý?
    5) Detail nebo celek?

    OdpovědětVymazat
  16. Jirko, taky bych se pridala.... od Tebe zrovna se na otazky tesim...

    OdpovědětVymazat
  17. Lilu, začínám se bát, že se naplní "moc se dozví, kdo se moc ptá", ale na takovou výzvu nemůžu jinak, to je jasný ;-)
    1) Radši vedeš, nebo se necháš vést?
    2) Máš ráda řetězovky? :-)
    3) Myslíš, že je možné vést bez úhony dvojí život?
    4) Co je do budoucna horší - výhra nebo prohra?
    5) Překvapení nebo jistotu?

    OdpovědětVymazat
  18. Jirko*, já už mám taky hotovo. Ale že ses se mnou nemazlil! :-)

    OdpovědětVymazat