úterý 21. dubna 2009

Vstupenka do přírody

"Jsem křišťálová studánka, napijte se prosím." - znáte? Srdečný pozdrav ze Zeměkoule, jak Menzelovi zajede hrníček na řetězu zpátky do útrob "přírodního" automatu, protože došel kredit. Smál jsem se, aby ne, trefili celkem i tu kukačku a repráky na stromech... ale po chvíli mě zároveň zamrazilo, že se dost možná něčeho podobnýho dožiju.
Dožil. Už jsem tady mluvil o budce na výběr vstupnýho do lesa - v Prachovských skalách, ještěže tam pořád nejsou podobný vychytávky jako ve zmiňovaným filmu - to byl první šok. Dneska přišel další, byť zatím zprostředkovaný zprávou, čtenou na internetu.
Nemůžu o sobě říkat, že jsem vodák, ale to prostředí okolo vody se mi líbí (mimochodem, ten seriál na ČT, který jsem po prvním dílu tak chválil, potom u mě úplně propadl, jen samý seriálový vztahy a voda skoro žádná). Narazil jsem na článek (odkaz dole) o chystaném mýtném pro vodáky, sjíždějící Vltavu. Jak poznamenal jeden z komentujících pod článkem, "vstupenka do přírody". Dost absurdní mi připadne třeba povinnost registrace přesně na hodinu.
Nechci ale říkat, že to smysl nemá, bohužel. Jen mi je docela líto, že takovou regulaci potřebujeme. Že jsme se dostali tak daleko, až je nutný se chránit před náma samýma (hergot ta hovorová čeština je někdy těžší, než spisovná). A nejhorší je fakt, jak si zase všichni budeme myslet, že ti ostatní jsou samí blbci, kteří nám kazí náš skvělý profil.

(odkaz)


13 komentářů:

  1. ono uz totiz prestalo fungovat ono: nejprve si zametme pred vlastnim prahem... kazdy radeji ukazuje na druhe.

    OdpovědětVymazat
  2. A proč ne? Když je to NP!
    Počítám, že kdo nasedá na loď až ve Vyšším Brodě, nemusí se už registrovat, ne?

    OdpovědětVymazat
  3. Lilu, asi tak.

    Liško, já neříkám, že ne. To je bez debat, zvlášť, když to je v NP, jen je mi celkem líto, že takovou regulaci potřebujeme, že nám nějak nedochází, že kazíme přírodu jenom sami sobě. Stavíme se k tomu jak k cizí věci a potřebujeme tak ochranu sami před sebou, to mě štve. Je to hrozně sterilní, nevím, jak to vysvětlit... člověk se strašně snaží oddělit od přírody, to je jak chtít rodit děti bez pupeční šňůry (když to přeženu) :) (to už spíš narážím na další formy lidských šlápot, než bordel u řeky). Kdysi jsem byl na táboře, kde nás bylo tolik, že jsme chodili do řeky na koupání podle píšťalky. Jedno písknutí - oddíl č.1 do vody, dvě písknutí - oddíl č.1 z vody, připraví se oddíl č.2 atd... byla to strašná potupa - teď se koupej! teď se potop! teď vylez! :-)
    Ano, ta pravidla platí jen na některé úseky, podrobnosti tady:
    http://www.npsumava.cz/1444/1860/clanek/splouvani-vltavy-rezervacni-system/

    OdpovědětVymazat
  4. anina píše.. krásnej svátek Jiříku a KONEJ, KONEJ, KONEJ :)

    OdpovědětVymazat
  5. Děkuju Anino :-) a konám... přemýšlím, že se zúčastním jednoho "výběrového řízení" :-)))

    OdpovědětVymazat
  6. To my pořádali jinačejší tábory!
    Já se teda k přírodě nestavím jako k cizí věci, ale spíš jako k domovu, kde žiju. Podobně jako ke svému bytu.

    Úplně jako samozřejmost. Asi že jsem hodně jezdívala ven, na čundry, jako vedoucí oddílu i s kamarády atd atd.
    A na vodě je to stejné.

    Jinak si to neumím představit - nechápu, když někdo vysype z auta do nejbližšího remízku staré pneumatiky, hadry a mrtvého psa...

    Jenže když jede celá třída dětí, které nejsou zvyklé jindy jezdit ven, je to jiná.

    OdpovědětVymazat
  7. anina..no, Jirko, já to přece myslela jinak, jak výběrového řízení..to se tak dělá, nebo musí :), nebo mi jako nerozumíš :))

    Liško, taky tak, tohle nechápu, veškerý svůj bordel strkám do kabelky, než najdu koš. A v lese, nebo kdekoliv v přírodě by mě ani nenapadlo něco vyhodit.Ani kousek papíru, prostě nic, leda v rtom případě, když jsi dlouho v lese a není zbytí..:))

    OdpovědětVymazat
  8. Anino, já myslím, že vím, jak jsi to myslela :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Mýtné...a rychlost měřit nezačnou? 

    Většina vodáků co znám jsou milovníci přírody... A bordel si taky skladuji doma, kdybych něco hodila na zem a přemohla se jít dál, stejně bych se s hrozným svědomím vrátila druhý den zpátky a sebrala to :D

    OdpovědětVymazat
  10. Když jsem byla na začátku šedesátých let minulého století (jééé - to je děsný, jak už jsem stará!) v Rakousku, všude u lesa byl zákaz vstupu, vše bylo soukromé. Stejně tak u vody. Doufala jsem, že to k nám nikdy nepřijde. Přišlo. Jednou jsme šli po lesní cestě, po které jsme chodili mnoho let a najednou byla ta cesta přerušená plotem. Nedalo se nijak postoupit dál, buď se vrátit nebo lézt po špatně přístupné stráni.
    Jistě, rezervace se mají chránit, ale spíš vštěpováním do mysli lidí, co pro ně má být samozřejmostí. Tak jak píšete. Nemohu pochopit konání některých lidí, kteří se chovají, jako kdyby po nich mělo vše skončit. Nejhorší je, že se tak chovají i někteří představitelé státu.

    OdpovědětVymazat
  11. Ahoj Hančí, pamatuju si ten článek o Rakousku, jak to vypadalo, když jste chtěli jít na houby :-) Ano, podobný pocit z toho mám. I na té druhé straně - vštěpování do mysli.

    OdpovědětVymazat
  12. jirka, trocha oneskorená reakcia, ale nechela som nikam prispievať kým nebudem mať po štátniciach..no nevydržala som :))

    Ja som zostala takto zaskočená pred rokom v Slovenskom raji, keď od nás ujo pred vstupom pýtal peniažky. Prišlo mi to také neprirodzené, Ale na druhej strane oprava a úprava chodníkov aj niečo stojí a vo vstupnom je zahrnuté aj poistenie v horách, čo sa v SVK raji niekedy naozaj zíde.

    Niektorí Ľudia nerozmýšľajú, že po nich do hôr príde ešte niekto iný. Keď chodíme na túry, tak máme pravidlo, že čo sme si doniesli, to si aj odnesieme domov, hoci sú pri niektorých horských chatách smätné koše. Keď sme vedeli vyniesť plnú fľašu, odniesť prázdnu nebude problém.
    Mňa v lesoch hnevajú obaly od cukríkov, ktorými si neiktoré skupinky značkujú trasu.
    ..čo mi pripomína, že by som si mala povysávať :D

    OdpovědětVymazat
  13. Ahój! :-)
    Ano, někteří nemyslí a v lepším případě zaplatí někoho jiného, kdo myslí. Ale v tom je právě ta věc, která mi přijde líto. Víc a víc se dává důraz na peníze. Když zaplatíš, můžeš všechno - tedy ne úplně všechno, musíš dodržovat dohody - jenže když je nedodržíš, tak zaplatíš a čím? No zase penězi, a to je ten kolotoč, který se mi nelíbí, odstavuje to člověka od reálného života. Dokonce jsem se setkal s tím, že právě probíhající preventivní akce za snížení nehod na silnici s názvem "Nemyslíš - zaplatíš", vnímají někteří opravdu přes peníze a když hrozí, že udělají některý přestupek - třeba jedou-li z hospody po třech pivech domů (naštěstí to už přestávají dělat), mluví pořád jen o strachu z policejní kontroly a vůbec nezmiňují obavy z toho, že se může něco stát - takže zase ty peníze, anebo řidičák, který představuje zase jen peníze. Vyhlašuju soutěž "Jak zrušit peníze" :-))) Protože jen tak si lidé nejspíš uvědomí, že za vším stojí nějaká práce. Žádná krize by nikdy nebyla (ani ta slavná z 30.let), kdyby všechny obchody byly podložené skutečnou prací, hmatatelným výrobkem a ne jen (bez)cennými papíry, ale to jsem odbočil :-)
    Hezký den Símo :) ten Slovenský ráj musím někdy dohnat, zatím mám za sebou "jen" Nízké Tatry, částečně ;-)

    OdpovědětVymazat