středa 11. března 2009

Vyvěsit? Nevyvěsit?


Chtěnechtě mě celým dneškem provázely zprávy o snaze vyřešit téměř tisícdvěstěpadesátlet trvající spor o "střechu světa" okázalým vyvěšením vlajky pěkně z teplíčka politických kanceláří a úřednických budov. Chvílema mi to připomínalo takové to testování okolí: "Hele...jdeš do průvodu?!" "Já mám vomluvenku, jdu s džudem, v kimonech, na základku kašlu, jak tam můžeš chodit simtě!" a výsledek byl stejný - byli tam všichni a ještě se poprali o transparent a usmířili se až v momentě, kdy si potřebovali navzájem ujistit, jakým pruhem se nosí vlajka nahoru.
Nemám nic proti vyjádření solidarity, ale to, čeho jsem byl dneska svědkem, byť pasivním, to mi zanechalo zvláštní pachuť v hlavě, to už není klasický protest z vlastního rozhodnutí. Zíral jsem ve zprávách na ČT1 na animaci přes půl obrazovky, kde byla sepsaná města a vedle toho zelené ANO, nebo červené NE. Šmarjá kde to jsme?! Ukazovali snad tři tabulky po sobě, aby tam byla všechna větší města v republice opravdu vidět. Zmíněné obavy z pokažených obchodních styků s Čínou mi, prostřednictvím zástupců radnic s červeným NE, docela vyvolaly úsměv, ale ten byl vzápětí sesazený reakcí, spolu s uličnickým úsměvem paní Kateřiny ze Zelených na otázku novinářů "Proč vyvěšujete tibetskou vlajku na budovu sněmovny a u ministerstva životního prostředí?" - "To je čistě naše akce, proto jsme také na tibetskou vlajku umístili naše logo." Tak tomu říkám slovo do jitrnice.

Zajímalo by mě, jak to vypadá ve státech, které mají na téhle historii taky nesmazatelný škraloup násilného prosazení "vlastní demokracie", třeba taková Anglie, nevíte někdo?


P.S.: Tento článek vyvěšuju na protest proti živelnému vyvěšování tibetských vlajek :-)


10 komentářů:

  1. Anonymní11.03.09 9:16

    pripojuju se k protestu proti protestu :o)

    OdpovědětVymazat
  2. Koukala jsem včera na TV docela nevěřícně a "paní Kateřina" to dorazila. Napsal jsi to přesně!

    OdpovědětVymazat
  3. taky protestuju...... NEPROTESTUJME :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Ale klidně jo, ale rozumně, abychom věděli, o co jde :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Anonymní12.03.09 7:56

    Tualikanel: Stejně se jim tímto nijak nepomůže a někdo si udělá reklamu, že?

    OdpovědětVymazat
  6. Anonymní12.03.09 8:31

    Ahoj Tuliaknel! :-) Nechci aby to vyznělo tak, že se nemá pomáhat, nebo protestovat :-) ano, ale jen když člověk chce - a tohle byla ukázka módní vlny vyvěšování a možná i strachu, kdy lidi "co chtěj" rozhodně nedělají ;-)

    OdpovědětVymazat
  7. pochopila jsem to jako kritiku delani pro delani. Protoze se to tak delat. A kdo to nedela je .... proste neni s nami :o))

    nabizi se zazitek meho muze s kterym se podelim.

    Zvoni zvonek a jelikoz jsem lezela ve vane tak jsem to sledovala je zvukove a z vody.
    Dobry den. Co si prejete?
    mate rad zvirata?
    mam
    jste proti tomu aby se zvirata tyrala?
    jsem samozrejme
    A vadi vam transporty kde zvirata trpi hladem?
    samozrejme vadi
    a tak dale...
    ..
    ..
    A kolik jste ochoten prispet na to aby zvirata tak netrpela?
    nic
    jaktoze nic?
    no proc bych mel...!?
    no protoze ta ochrana zvirat neco stoji
    no ale co ja s tim
    vy chcete aby zvirata trpela?
    nechci
    tak neco prispejte!!!
    neprispeju!
    tak proc uzirate muj cas?
    vy jste prisel
    ale vy jste se mnou mluvil tak zaplatte!!!
    a to uz se schlovalo k rucnimu souboji...
    nakonec muz zabouch dvere a nadavajici ochrance nasupene odchazel...

    Muz byl z toho uplne vydeseny. TAk mu rikam, ze to mohl poznat hned ze chce penize. nepoznal, pry ho to vubec nenapadlo :o))

    OdpovědětVymazat
  8. ratko, to jsou typicky muzi. bezelstne necekajice zadnou lest oteviraji sva srdce.....

    OdpovědětVymazat
  9. Radko, pochopila jsi správně :-)
    Příhoda se mi líbí - odpovídal stručně a přímo, pak se do toho zamotá sám původce. Stejně jako v reklamních telefonátech. Ti lidé si šijí sami na sebe bič. Na série otázek, pokud mám čas a chuť, odpovídám podobným způsobem. Posledně jsem vytočil pána, který mi nabízel kabelovou.... UÁÁÁ...
    ...
    schválně hádej, co mě právě přerušilo psaní komentáře!! :-))))) Telefon se sociálněhloubavým průzkumem potenciálních oveček pro reklamní telefony!!! :-))) já padnu! :-) Na tolik otázek (mám dobrou náladu) se mě ještě nezeptal nikdo! :-)) Bylo jich asi třicet a za cíl, jak jsem tedy možná špatně pochopil, měly nástřel, co by mě asitak mohlo zajímat, takže nejspíš budou následovat telefonáty v pravidelných intervalech :-))) A udělal jsem to samé - odpovídal jsem co nejkratšími větami, nebo jen slovy, abych to měl rychle za sebou a strašně jsem ji zklamal (asi). Typ odpovědi na otázku:"Do jakých destinacích směřujete své dovolené?", znějící "pět let jsem neměl dovolenou" ji asi nepotěšila, ale kdyby věděla, že jsem přemýšlel nad slušnými slovy vytvětlenou "destinaci" tam vzadu, pod páteří, tak bude s mou skutečnou odpovědí určitě spokojená :-)
    uhhh.... až slzy mi vytekly, dvě.
    ...a když se vrátím k tomu panáčkovi s kabelovou televizí - tak jsem mu ochotně a krátce, ale přesně odpovídal na jeho zvědavosti. Jenže udělal obrovskou chybu, že otázku, která byla v našem rozhovoru naprosto zásadní, nezařadil na první místo. Když už byl seznámený s tím, že se mi líbí kvalitní filmy, jaké žánry se mi zamlouvají, a podobně (asi po pětiminutové zpovědi), tak se zeptal, jakou mám televizi (tedy jak technicky vybavenou). Stejně stručnou odpovědí, jako byly ty předchozí, jsem mu totiž suše oznámil: "Já nemám televizi." Slyšel jsem krátký, ale intenzivní výdech, nějaké lupnutí a slabý náznak jakési citoslovce, které nejsem schopný do písmenek přeložit. Následovalo jen tiché počítání do desíti a krátké: "V tom případě vám nemám co nabídnout." a klap. Ale může si za to sám, no uznej :-)))

    OdpovědětVymazat
  10. Anonymní16.03.09 9:10

    To je teda něco! Já podrobnosti nesledovala, naštěstí. Jen vždycky vidím ty vlajky Tibetu a říkám si: Kde je ti lidi berou? To si kupujou v sámošce na rohu nebo kde? Jentak si tu vlajku ušít nejde, kvůli tomu obrázku... Nebo se to fasuje ve Sněmovní ulici? U Zelených, nebo naproti v Parlamentu?

    Takový krátký, řízný a přesný článek se mi líbí. A ratkou popsaný dialog taky :)

    OdpovědětVymazat